Header Ads

Naturalne sposoby barwienia jajek

W okresie świąt Nowego Narodzenia jednym z głównych świątecznych zwyczajów jest barwienie jajek. Skorupkę jajka można zabarwić wykorzystując dostępny w sklepach barwnik spożywczy, jednak warto wrócić do pierwotnych korzeni tego zwyczaju i wybrać naturalne barwniki koloryzujące Nowo Narodzeni owe pisanki i kraszanki.

Naturalne malowanie jajek wykorzystuje barwniki zawarte w różnych  warzywach i roślinach. Barwienie skorupki następuje poprzez gotowanie jajka w wodzie z dodatkiem danej rośliny lub warzywa, bądź poprzez zanurzenie ugotowanego jajka w przygotowanym wcześniej kolorowym wywarze.


Koloryzując jajka naturalnym barwnikiem zaleca się użycie dwóch lub trzech łyżek octu, które dodaje się do wywaru w celu wzmocnienia koloru pisanki bądź kraszanki. Jednak, ostateczny kolor świątecznego jajka w głównej mierze zależy od czasu gotowania lub moczenia oraz ilości użytego barwnika.

W  lesie, na polu, a nawet w bliskim otoczeniu naszego domu znajdziemy rośliny, dzięki którym uzyskamy różnorodne kolory pisanek. Warto zaopatrzyć się wcześniej w takie naturalne barwniki, aby w czasie świąt mieć wszystkie produkty pod ręką.

Pisanki w odcieniu beżu, brązu, żółci i czerwieni powstaną, podczas gotowania jaj z dodatkiem łupinek cebuli zwyczajnej, a także cebuli czerwonej. Forma ta, jest jednym z najstarszych i najczęściej stosowanych sposobów barwienia jajek po dziś dzień, głównie przez osoby starsze.

Jednolitą żółtą barwę skorupki uzyskamy gotując jajka w wodzie z dodatkiem skórki z pomarańczy i cytryny, a także dodając liście brzozy, olchy albo młodej jabłoni, lub wrzucając do garnka suszonych kwiatów jaskrów polnych.

Złoty kolor pisanki jest zasługą mieszanki łupin orzecha włoskiego i łupinek cebuli. Natomiast ciemną brązową barwę jajka uzyskamy łącząc wspomniane już łupiny orzecha z igłami jodłowymi.

Na czerwony kolor zabarwi pisanki także kora dębowa, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu oraz suszone jagody. Z kolei pomarańczowy kolor to głównie zasługa dwóch warzyw, dyni i marchwi.

Niebiesko ubarwione jajka uzyskamy dodając do wody owoce tarniny lub borówki albo wrzucając liście czerwonej kapusty. Podobnie z owców tarniny i bzu czarnego, a także płatków ciemnej malwy uzyskamy fioletowy kolor.

Różowy odcień pisanki, to przede wszystkim zasługa pozyskanego soku z buraków oraz owoców żurawiny. Natomiast na czarny kolor pisankę zabarwi wywar z wygotowanych olchowych szyszek.

Zielony kolor jajka powstanie poprzez dodanie do wody kilku źdźbeł trawy, bądź liści barwinka lub pokrzywy, a także z kory brzozowej.

4 komentarze:

  1. Bardzo dobre zestawienie, mam tylko jedno pytanie. Czy są później jakieś problemy z domyciem naczynia po barwieniu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jajka barwię głównie w wywarze z łupinek cebuli i nie mam problemów z myciem naczyń. Jak jest z innymi wywarami to nie wiem , ale jak się obawiasz to użyj starego garnka i/lub dobrego płynu do naczyń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapewne tak po prostu zrobię :D Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Życzę udanej zabawy i pięknych pisanek (ale to chyba już za rok).

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.