Header Ads

Pędy sosnowe

Działania, właściwości i zastosowanie
Pączki sosnowe posiadają właściwości przeciwbakteryjne, wykrztuśnie, napotne i moczopędne. Znajdują zastosowanie w problemach z oddychaniem, kaszlem i nieżytach dróg oddechowych. Stosowane jako olejek do inhalacji  pomagają w infekcjach gardła, krtani i oskrzeli,  katarze i zapaleniu zatok. W postaci syropu i odwaru stymulują odporność i pomagają w walce z przeziębieniem. 


Jak przyrządzamy i stosujemy?
Sosnowe pędy zbieramy wiosną w kwietniu i maja, gdy pokryte są żywicą i łuskami.

  • Syrop z pączków sosny otrzymamy gotując przez 20 minut 50 pączków zalanych litrem wody. Po 20 minutach dodajemy pół litra miodu i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Przygotowany syrop przecedzamy  wlewając do butelki z ciemnego szkła. Gotowy syrop trzymamy w ciemnym miejscu.
  • Odwar przygotujemy zalewając łyżkę pączków wrzątkiem i gotując przykryte przez 5 minut. Pijemy ok. 2 - 4 razy dziennie po 2 łyżki.
  • Do miski zalanej wrzątkiem wlewamy 5 kropli olejku sosnowego. Inhalacja powinna trwać 10-15 minut.

Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.