Header Ads

Mak polny w ziołolecznictwie







Mak to jednoroczna roślina polna występująca przede wszystkim na polach uprawnych, wśród dojrzewających kłosów zbóż i rzepaku. Jednakże, coraz częściej spotykany jest także na łąkach, ugorach i przydrożach. Mak polny porasta tereny o żyznym i dobrze nawożonym podłożu oraz na bogatych w azot obszarach o gliniastych i wapiennych glebach. Przez rolników uznawany jest za chwast, gdyż zebrane ze zbożem nasiona rośliny psują i zabarwiają na żółto wytwarzaną mąkę. Mak jest niezbyt dużą rośliną, dorasta średnio do 90 centymetrów wysokości. Kwitnienie rośliny rozpoczyna się w maju i trwa, aż do sierpnia. W  tym czasie roślina wytwarza czerwone lub pomarańczowe kwiaty, które po przekwitnięciu pozostawiają tak zwaną makówkę wypełnioną nasionami rośliny. Młode pędy kwiatowe maku są jasno zielone i lekko zwisające. Roślina posiada zazwyczaj pojedynczą łodygę kwiatową, która czasami nieznacznie się rozgałęzia.

Działania, właściwości i zastosowanie
Jako surowiec leczniczy wykorzystuje się jedynie kwiat maku polnego posiadający właściwości przeciwkaszlowe oraz osłaniające i rozkurczowe. Wobec tego płatki maku polnego wykorzystywane są jako środek leczniczy w nieżytach  górnych dróg oddechowych, takich jak kaszel i chrypa. Po za tym mak wykorzystywany jest także w przypadku skurczów mięśni brzucha, kolek i biegunek. Ze względu na delikatność działania którą przejawia kwiat maku,  zalecany jest także jako środek leczniczy przy kuracjach i leczeniu dzieci. Jednakże, roślina ta zyskała złą sławę, a wszystko to przez mleko wytwarzane z liści i młodych makówek, wykazujące uzależniające, a nawet uważane za narkotyczne właściwości przeciwbólowe, uspokajające i nasenne. Przedawkowanie tego surowca często powodowało śmierć. Mimo to, nasiona maku niewykazujące takowych właściwości wykorzystywane są w cukiernictwie i piekarstwie do wytwarzania placków, bułek i chleba.

Jak przyrządzamy i stosujemy?
Napar z kwiatów maku uzyskamy zalewając pół łyżeczki surowca szklanką wrzątku. Tak przygotowany napar pijemy 1-2 łyżki dziennie stosując u dzieci, zaś u dorosłych 3 łyżki na dzień.

3 komentarze:

  1. Przydałoby się, również konto naturowiercze na portalu NK.pl, chętnie bym tam dołączył. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :)
    Bardzo podoba mi się koncepcja tego bloga ,treść tekstów ,tylko ta nazwa .....jakoś tak niby wiadomo od razu o co chodzi ale coś mi nie pasuje jeszcze nie wiem co chyba dla mnie prościej byłoby Wiara Naturalna . W każdym razie cieszę się ,że ktoś podziela moje poglądy na świat i wszechświat :)Pozdrawiam .Wszystkiego dzikiego :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.