Header Ads

Szczypiorek

Działania, właściwości i zastosowanie
Szczypiorek to popularna roślina uprawna, powszechnie wykorzystywana jako przyprawa do wiosennych i letnich sałatek i kanapek. Częste spożywanie szczypiorku obniża ciśnienie krwi, przyśpiesza proces trawienia oraz wzmaga apetyt. Przejawia także działanie bakteriobójcze, pomaga przy braku apetytu i nadwadze działając lekko przeczyszczająco.

Zbiór surowca zielarskiego
Surowcem zielarskim i spożywczym są długie pędy szczypiorku wyrastające z cebul rosnących w ziemi i przypominające nieco źdźbła trawy, a  zbieramy je od wiosny do jesieni - aż do pierwszych przymrozków, należy zapamiętać, że szczypiorku tak jak kopru nie suszymy a mrozimy. Natomiast nasiona zbieramy wyłącznie latem.

Jak przyrządzamy i stosujemy?
Szczypiorek spożywamy surowy świeży lub mrożonych po wcześniejszym umyciu.

Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.