Header Ads

Lukrecja

Działania, właściwości i zastosowanie
Lukrecja jest rośliną od dawna  stosowną w ziołolecznictwie, dodatkowo wykorzystują się ją w kosmetyce do produkcji kremów, szamponów i żeli, a także w cukiernictwie jako  główny składnik cukierków. Jako środek lecznicy zaleca się zażywać lukrecję  przy nieżytach górnych dróg oddechowych, stanach zapalnych gardła, kaszlu zarówno suchym jak i mokrym oraz chrypie. Lukrecja zalecana jest także przy przeziębienie i wysokiej gorączce, gdyż obniża temperaturę, działa wykrztuśnie i przeciwbakteryjne oraz likwiduje stany zapalne i obrzęki. Lukrecja przejawia także działanie moczopędne, zalecana jest przy problemach z oddawaniem moczu - kamicy moczowej i niewydolności nerek, wskazana jest także przy problemach z trawieniem i dolegliwościach układu pokarmowego - kolce jelitowej, kurczach, zaparciach, bólach, wzdęciach  i nerwicy żołądka oraz kamicy żółciowej i problemach pracy wątroby.

Zbiór surowca zielarskiego
Surowcem zielarskim jest korzeń lukrecji. Korzeń lukrecji możemy zbierać o dwóch porach roku na wiosnę - w marcu i kwietniu oraz na jesieni we wrześniu i październiku.

Jak przyrządzamy i stosujemy?
Z korzenia lukrecji możemy uzyskać napar przygotowany w tradycyjnej formie.

Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.