Header Ads

Cebula

Działania, właściwości i zastosowanie
Cebula - zwyczajne warzywo o nadzwyczajnych właściwościach leczniczych. Główne właściwości cebuli to działanie bakteriobójcze i dezynfekujące, zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne. Wobec tego przede wszystkim wykorzystywana jest jako skuteczny lek przy likwidowaniu bakterii wywołujących grypy i przeziębienia oraz towarzyszące im choroby układu oddechowego - kaszel i katar. Bakteriobójcza  cebula jest także skutecznym lekiem likwidującym bakterie w układzie pokarmowym  a zarazem  środkiem wspomagającym trawienie i przemianę materii. Po za tym, cebula wykorzystywana jest jako zewnętrzny środek dezynfekujący, znajdujący szerokiego zastosowanie w przypadku chorób i urazów skórnych, między innymi ukąszeń, stanów zapalnych, wrzodów, czyraków czy hemoroidów. Dodatkowo częste spożywanie cebuli, zapobiega nadciśnieniu i obniża ciśnienie krwi.

Zbiór surowca zielarskiego
Surowcem zielarskim rośliny jest jest jej dolna część, czyli organ spichrzowy popularnie zwany cebulą.

Jak przyrządzamy i stosujemy?
Cebulę możemy stosować zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie, w zależności od towarzyszących nam dolegliwości. W przypadku przeziębień i grypy, cebulę stosujemy wewnętrznie, możemy spożywać ją bezpośrednio, surową, ugotowaną, pokrojoną w plastry jako dodatek do surówki lub zupy   bądź przetworzoną w postaci wyciśniętego soku. Przy bezpośrednim, surowym spożyciu cebuli, w celu zlikwidowania jej drażniącego smaku, możemy uprzednio cebulę ugotować. Zewnętrznie  natomiast   cebula stosowana jest w postaci okładów zawierających wyciśnięty sok z cebuli, lub bezpośrednio przyłożonego na chore miejsce, ugotowanego i przekrojonego kawałka cebuli.

Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.