Header Ads

Czosnek

Działania, właściwości i zastosowanie
Czosnek - niedoceniony bratanek cebuli  a wręcz często unikany ze względu na swój zapach, kojarzy się nam głównie z amuletem na wampiry, tymczasem od dawana stosowany był w ziołolecznictwie jako naturalny środek leczniczy. Czosnek przejawia podobne właściwości jak jego kuzynka cebula, zatem jego główne właściwości lecznicze to działanie bakteriobójcze i dezynfekujące, dodatkowo wykazuje on działanie przeciwrobacze. Schorzenia i dolegliwości w leczeniu których wykorzystywany z powodzeniem jest czosnek to nieżyt górnych dróg oddechowych, kaszel i katar towarzyszące przeziębieniom i grypie, a także astmie czy dychawicy. Czosnek znajduje również zastosowanie w przypadku  biegunek i słabej przemianie materii oraz w likwidowaniu robaczycy układu pokarmowego, głównie owsików. Po za tym, częste spożywanie czosnku obniża ciśnienie krwi, a jego sok dezynfekuje i przyspiesza gojenie się trudnych ran i urazów skórnych.

Zbiór surowca zielarskiego
Surowcem zielarskim rośliny jest jest jej dolna część, czyli organ spichrzowy popularnie zwany cebulą.

Jak przyrządzamy i stosujemy?
Wewnętrznie czosnek stosujemy w bezpośredniej formie surowych lub utartych ząbków czosnku, które pokrojone mogą stanowić również dodatek do potraw. Zewnętrznie natomiast stosujemy go  w postaci wyciśniętego soku.

Brak komentarzy

Obsługiwane przez usługę Blogger.