Header Ads

Dynia

Działania, właściwości i zastosowanie
Dynia coraz powszechniej stosowana jest we współczesnej kuchni ze względu na duże wartości odżywcze, od dawna zaś wykorzystywana była i jest w lecznictwie jako skuteczny lek przeciwrobaczy, likwidujący pasożytujące w układzie pokarmowym człowieka  robaki, glisty i tasiemce. Dynia to skuteczny środek na robaczycę zarówno u osób dorosłych jak i dzieci, a zawierając dużą porcję witamin dodatkowo wzmacnia i regeneruje  organizm po przebytej i wyleczonej robaczycy. Mało tego pestki dyni przejawiają działania moczopędne i przeciwgorączkowe, zatem możemy spożywać je w problemach z oddawaniem moczu lub stanach zapalnych dróg moczowych. Poza tym częste spożywanie dyni, zapobiega rozrostowi gruczołu krokowego, a także wzmacnia pracę narządów, poprawia przemianę materii, zmniejsza poziom cholesterolu oraz pomaga przy problemach, urazach i chorobach skóry.

Zbiór surowca zielarskiego
Surowcem zielarskim są głównie suszone lub świeże pestki dyni wydrążone z dojrzałego owocu.

Jak przyrządzamy i stosujemy?
Nasiona dyni możemy spożywać w dowolnych ilościach, bez obawy o przedawkowanie. W kuracji przecirobaczej zalecane jest spożywanie całych lub zmiażdżonych pestek w dużych ilościach do osiągnięcia całkowitej sytości. Taką terapię zaczynamy na czczo z samego rana i prowadzimy 2 lub 3 dni codziennie rano powtarzając zabieg. Dodatkowo w kuracji możemy zastosować olej rycynowy. Ze zmiażdżonych pestek dyni z dodatkiem wody i cukru możemy uzyskać również lecznicze mleczko, a z jej miąższu  przyrządzić przetwory i zupy. 

1 komentarz:

Obsługiwane przez usługę Blogger.